Tort cu spuma de afine

DSC_4030

Pentru Revelion am primit ca sarcina sa fac un tort “racoros”, dar cum nu puteam sa-l fac fara macar o dunga de ciocolata…a iesit ce va urma :)

Spuma pufoasa de afine, blat cremos cu multa ciocolata usor alcoolizat, fructe acrisoare…un adevarat rasfat!

Blatul l-am facut ca la tortul cu ciocolata si cirese, numai ca am pus cantitatile duble:

  • 200 g ciocolata 52% cacao;
  • 100 g unt;
  • 4 oua;
  • 250 zahar;
  • 100 g faina;
  • 1 lingurita praf de copt;
  • 30 g cacao;
  • 4 linguri afinata.

Procesul este acelasi.

Acest blat trebuie sa fie crocant la exterior si moale in interior cand il scoatem din cuptor. Dupa ce s-a racit, se inteapa si se toarna uniform cele 4 linguri de afinata.

Spuma de afine:

  • 400 g afine (am avut congelate);
  • 3 albusuri;
  • 3oo ml frisca lichida;
  • 1 lingura zahar pudra vanilat;
  • 1 plic gelatina;
  • 6 linguri de zahar.

Intr-o craticioara mica se pun fructele pe foc, cand incep sa lasa suc, se adauga lingura de zahar, se amesteca si se lasa 2-3 minute.

Gelatina se pune sa se hidrateze in 4 linguri de apa rece.

Cand fructele s-au mai racorit putin, se pun intr-un robot sau blender si se mixeaza pana se fac piure. Se trece printr-o sita fina (presand cu o lingura) –  asta e partea cea mai grea pentru ca afinele au coaja putin mai groasa, plus motul…e mai greut, dar cu rabdare…se poate!

Piureul fin rezultat de incalzeste putin si apoi se omogenizeaza gelatina hidratata in el. Se lasa sa se raceasca pana ajunge la temperatura degetului.

Albusurile se bat spuma, iar apoi se adauga cate 2 linguri de zahar si se mixeaza pana rezulta o bezea lucioasa si tare.

Frisca se bate si ea.

Piureul de afine cu gelatina se incorporeaza usor in bezea cu o lingura mare cu miscari de jos in sus, iar apoi se adauga la frisca.

DSC_4021

DSC_4024

Spuma se toarna peste blatul de ciocolata insiropat cu afinata, intr-o forma de tort cu peretii detasabili si apoi se baga la rece, de preferat peste noapte.

Decor:

  • 600 g fructe de padure congelate;
  • 200 g ciocolata;
  • 1 lingura frisca lichida;
  • 25 g unt;
  • frunzulite de menta.

Se topeste ciocolata pe baie de abur, se adauga frisca si untul, se omogenizeaza, iar cu crema se formeaza pe hartie de copt scandurele de ciocolata care se lasa sa se intareasca.

DSC_4025

Fructele se decongelaza.

Se scoate tortul de la rece, cu un cutit cu lama subtire, trecuta prin apa se dezlipeste tortul de pe peretii formei, apoi se scoate inelul detasabil.

DSC_4026

Se lipesc scandurelele de ciocolata, se acopera partea de sus a tortului cu fructele de padure si apoi se aseaza frunzulitele de menta.

DSC_4029

Rezultatul…

DSC_4031

DSC_4034

DSC_4064

DSC_4063

Pofta buna!

This entry was posted in Dulciuri, Torturi. Bookmark the permalink.

One Response to Tort cu spuma de afine

  1. Roxana says:

    Blatul este demential de bun si super repede de obtinut :), eu l-am facut in combinatie cu zmeura si crema de trufe – http://magieinfarfurie.ro/crema-de-trufe-de-ciocolata/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


eight − 4 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>