Prajitura fina cu gem si nuca este prima prajitura pe care am facut-o singura si as vrea sa fie si prima impartasita voua. Cand am citit prima data reteta, mi s-a parut ciudata “crema”, dar am zis ca o incerc. A meritat din plin! Se face foarte usor si este delicioasa: crema cu multa nuca si aroma intensa de rom, strat de gem acrisor si blat pufos!
- 5 oua;
- 10 linguri zahar;
- 5 linguri faina;
- 2 linguri ulei;
- 1 lingurita praf de copt;
- un praf de sare.
- 150 ml apa;
- 3 linguri zahar.
“Crema”:
- 150 g nuca macinata
(sau nuca cocos fulgi);
(sau nuca cocos fulgi);
- 100 g unt la temperatura camerei;
- 150 ml sirop;
- 50 ml rom;
- 1 lingura cacao.
Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu zaharul, galbenusurile se amesteca un pic cu uleiul si sarea. Peste albusuri se adauga galbenusurile, faina si praful de copt. Se amesteca si se toarna intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Apoi se baga la cuptor pentru 20-30 min, pana devine aurie si trece testul scobitorii.
![]() |
Galbenusurile amestecate cu ulei si sare |
![]() |
Albusurile batute spuma cu galbenusurile, zaharul vanilat, faina, praful de copt |
![]() |
Compozitia pentru blat |
![]() |
Inainte de a baga tava la cuptor |
![]() |
S-a copt blatul |
![]() |
Testul scobitorii ![]() |
Intr-un ibric se pune la fiert 150 ml apa peste care se adauga cele 3 linguri de zahar. Dupa ce s-a dizolvat zaharul se lasa sa fiarba 1-2 minute, apoi se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.
Dupa ce s-a racorit blatul, se taie cam 1/3 din el.
Intr-un castron se amesteca partea mai mica din blat rupta bucatele cu nuca, untul, siropul racit, romul si cacao.
Blatul ramas se unge cu gem de caise, si peste se pune crema. Deasupra se poate rade ciocolata, sau presara nuca.
Si rezultatul…
as vrea sa va felicit pentru prezetarea acestei retete. Sunt sigur ca rezultatul este delicios.Voi urmari cu atentie blogul dvs si sper sa ne incantati si cu alte retete delicioase.