Prajitura cu branza de vaci si afine

 DSC_5597

De cand am un maestru degustator a tot ce e dulce, am inceput sa fiu mai atenta la ce pregatesc. Daca pana acum 3 ani in top erau cremele cu ciocolata, prajituri de cofetarie…acum s-a schimbat magia: acum prefer dulciuri fara prea multe ingrediente, cu fructe…cat se poate de sanatoase, ca dulciuri sanatoase nu exista :).

Asa am devenit fan cheesecake, dar si aici inlocuind crema de branza cu branza proaspata slaba.

In ultimul numar al reviste GoodFood am vazut-o…Prajitura cu branza si afine. A fost dragoste la prima vedere, si la a doua, si la a treia :) Asa ca, am luat cele necesare (modificand pe ici pe colo reteta originala) si m-am apucat de treaba.

Necesar:

  • 200 g biscuiti digestivi cu ovaz;DSC_5583
  • 100 g migdale;
  • 120 g unt;
  • 300 g zahar;
  • 200 g afine;
  • 2 lingurite amidon;
  • 1100 g branza de vaci slaba;
  • 4 linguri de faina;
  • 4 oua mici;
  • 250 g smantana.

Blatul:

Se topeste untul. Biscuitii si migdalele se fac praf cu ce are fiecare la indemana: robot de bucatarie, blender, facalet…

Se toarna untul topit peste biscuiti si migdale si se amesteca pana devin o pasta. Daca s-a folosit robotul de bucatarie, se toarna acolo untul si se mai porneste putin.

Intr-o tava 30×20 cm tapetata cu hartie de copt se pune compozitia de mai sus. Se repartizeaza uniform si se preseaza cu dosul unei linguri.

DSC_5584

 Se baga in cuptorul preincalzit la 200 grade pentru 10 minute. Se scoate si se lasa sa se raceasca.

DSC_5589

 Afinele:

Intre timp se spala si se sterg afinele, se pun intr-o cratita mica impreuna cu 2 linguri de zahar si amidonul dizolvat in 1-2 linguri de apa rece.

DSC_5588

 Se pun la foc mic, amestecand din cand in cand. Dupa ce s-a dizolvat zaharul se mareste putin focul si se mai lasa 1-2 minute.

Crema:

Intr-un castron mare se pune branza si se amesteca bine cu ajutorul mixerului pana cand incepe sa devina cremoasa. Se adauga zaharul si se omogenizeaza. Apoi se adauga smantana, ouale si faina. Se mixeaza pana cand devin toate o crema fina.

DSC_5590

 In tava cu biscuit sa pune jumatate din cantitatea de branza si cu ajutorul unei lingurite gramajoare de afine (2/3 din cantitate), se adauga restul de branza si deasupra restul de afine.

DSC_5591

DSC_5592

Se niveleaza si se baga in cuptorul preincalzit la 200 grade pentru 10 minute. Apoi se mai lasa 30 minute la 110 grade. Dupa ce a trecut timpul, se mai lasa prajitura 1 ora in cuptorul stins si inca 1 ora cu usa intredeschisa. Se raceste la temperatura camerei complet si apoi se pastreaza la rece de preferat minim 3 ore.

DSC_5594

 Partea asta pare putin peste mana, dar daca prajitura este facuta seara…dimineata este numai buna de mancat :)

Rezultatul…

DSC_5595

DSC_5596

Pofta buna!

 

 

 

 

This entry was posted in Dulciuri, Mancarici pentru pitici, Prajituri. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


three − 3 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>