Mucenici umpluti de post

Pe 9 martie se sarbatoresc Sfintii 40 de mucenici din Sevastia. Ei erau soldati crestini care refuzand sa se inchine idolilor, au fost intemnitati, batuti cu pietre si ademeniti cu daruri timp de 8 zile. In cele din urma au fost condamnati la moarte prin inghetare in lacul Sevastia. In acea noapte s-au petrecut minuni: apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorat aspra lor. In zori, au fost scosi vii din lac, li s-au zdorbit fluierele picioarelor si au fost lasati sa moara. Ramasitele lor au fost arse.

Si de aici traditia de a  se face mucenici fie cu sos, fie la cuptor in ziua de 9 martie. Iar acolo unde este traditie, parca si mancarea are un gust mai bun.

Eu am pregatit pentru ziua aceasta mucenici de post, copti la cuptor imbibati in sirop de miere, pentru ca asa se fac la noi in familie.
Necesare:
- 1 kg faina pentru cozonac;
- 50 g drojdie proaspata;
- 500 ml suc proaspat de portocale;
- coaja de la o lamaie;
- 200 g zahar;
- 150 ml ulei, plus extra daca este necesar.
Sirop:
- 2-3 linguri miere;
- 1 cana zahar;
- 1 1/2 cana apa;
– o fiola esenta rom;
– o fiola esenta vanilie.
Umplutura:
- nuci maruntite sau macinate;
- zahar;
- stafide;
- gem de prune.
Se amesteca intr-un vas mic drojdia cu 1 lingura de zahar pana devine o pasta.
Inainte de a le amesteca
Dupa amestecare
Intr-un vas se pune faina, iar in mijloc se face o mica adancitura. Aici se adauga maiaua pasta, zaharul, sucul de portocale, coaja de lamaie, iar cand acestea s-au incorporat cat de cat se adauga putin cate putin uleiul.
Apoi se framanta fie cu mana, fie cu mixerul cu paleti de aluat. Eu am folosit ambele variante.
Dupa ce s-a framantat se lasa sa se odihneasca intr-un loc caldut pana isi dubleaza volumul.
Si apoi ne apucam sa facem mucenicii. Cu mainile unse cu ulei se imparte aluatul in doua parti egale, apoi fiecare bucata iar in doua si tot asa pana vom avea mingiute de marimea unui ou. Pe plansa de lucru unsa cu ulei, se intinde cu facaletul uns si el cu ulei prima bucatica de aluat.

Se umple cu nuca, jumatate de lingurita de zahar si stafide, sau cu gem de prune si nuca.

Apoi se ruleaza, se uniformizeaza umplutura…

…si se formeaza 8-urile care se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt.

Se mai lasa cam 20-30 minute sa mai creasca si in tava, dupa care se baga la cuptorul preincalzit la 180 grade.
Intre timp se face siropul punand mierea, zaharul si apa intr-o craticioara pe foc. Dupa ce a fiert, iar zaharul s-a dizolvat se adauga o fiola de esenta rom si una de vanilie.
Apa, zaharul si mierea
Siropul la final
Siropul se va turna deasupra mucenicilor dupa 30 minute de coacere. Apoi se pun din nou in cuptor pana ce mucenicii devin rumenii iar siropul a fost absorbit.
Mucenicii cu siropul turnat deasupra
Rumeniti

Dupa ce s-au rumenit se scot si se presara cu nuca.

Rumeniti si presarati cu nuca
Rezultatul…

Pofta buna!

This entry was posted in Dulciuri and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Mucenici umpluti de post

  1. Ovidiu says:

    Bravo Andra! Vin cu o completare: Particele din sfintele moaste ale celor patruzeci de mucenici se gasesc si la Manastirea "Sfantul Antim" din Bucuresti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ six = 11

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>