Crema de zahar ars cu blat de pandispan

DSC_5151Crema de zahar ars este unul dintre deserturile clasice, cu putine ingrediente dar de mare senzatie. Ca sa fie si de mai mare senzatie, am facut crema de zahar ars cu blat de pandispan. Mai exista si varianta cu mere coapte, dar asta…alta data.

Necesar:

Crema:

  • 1 l lapte;DSC_5138
  • 8 oua;
  • 300 g zahar;
  • 1 pastaie vanilie.

Blat:

  • 3 oua;
  • 3 linguri zahar;
  • 3 linguri faina;
  • 1 lingura ulei;
  • 1 varf de lingurita praf de copt.

Crema:

Laptele se pune la incalzit impreuna cu pastaia de vanilie taiata in doua pe lung. Dupa ce s-a infierbantat se acopera si se lasa sa se raceasca.

Intr-o cratita se caramelizeaza zaharul, nu mult…cat sa devina auriu, ca altfel va fi amar.

Se roteste cratita incat caramelul sa acopere peretii. Se lasa deoparte.

DSC_5140

Intr-un castron mai mic se amesteca ouale cu un tel si apoi se strecoara printr-o sita pentru a nu se forma pete albe separate de la albusuri.

In ouale strecurate :) se incorporeaza laptele aromat si racit.

DSC_5143

Amestecul de oua si lapte se toarna peste zaharul caramelizat. Cratita se aseaza intr-o tava in care se pune apa rece cam de 2-3 degete.

Se baga in cuptorul preincalzit la 200 grade pentru 45 -60 min. Daca se face Crema de zahar ars simpla se va respecta acest timp cu singura specificatie – apa in care sta cratita nu trebuie sa fiarba, iar pentru a impiedica acest lucru se adauga cate 1 pahar de apa rece de cate ori este cazul.

Daca se face cu blat, dupa 20 minute de cand am bagat crema de zahar ars la cuptor, ne apucam de facut blatul :)

Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile sa bat spuma si se adauga galbenusurile frecate putin cu uleiul, faina si praful de copt.

Se scoate crema din cuptor (deja a stat 30 min), iar compozitia de blat se aseaza usor cu ajutorul unei linguri deasupra. Se baga la cuptor pentru aproximativ 20 minute.

Se scoate cand blatul trece testul scobitorii.

Dupa ce s-a scos din cuptor, se aseaza un platou cu gura in jos peste cratita si printr-o miscare ferma si cu multa atentie se rastoarna. Atentie ca siropul este foarte fierbinte!

Se lasa pe platou, cu cratita deasupra pana cand se raceste complet. De preferat peste noapte.

DSC_5148

Daca a rezultat prea mult sirop, acesta se scurge si se arunca. Se poate imbraca si in frisca.

Rezultatul…

DSC_5149

Pofta buna!

 

This entry was posted in Dulciuri and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


eight × 3 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>