Cataif

DSC_5521

Un dulce cu iz turcesc… la ei zis katayıf, la noi cataif. Nu demult am intrat in posesia unor adevarati taitei turcesti proaspeti pentru cataif, dar de prea multa incantare…i-am stricat rau :(. Asa ca am gasit taitei uscati deja intr-un magazic cu specific. M-am documentat de pe alte bloguri culinare turcesti, am facut o medie…si iata ce a iesit :)

Pentru documentare traiasca traducerea Google :)

Necesar:DSC_5489

  • 300 g taitei pentru cataif;
  • 50 g unt;
  • 1 cana nuci (nuci, fistic, migdale…)
  • 1 l lapte;
  • 2 linguri faina;
  • 2 linguri amidon din porumb;
  • 1 cescuta zahar;
  • 500 ml smantana pentru frisca;
  • 2-3 linguri miere;
  • 1 pastaie vanilie.

Si sa incepem…

Se faramiteaza in maini taiteii pentru cataif. In cazul in care se folosesc taitei cruzi, am citit ca se baga in congelator pentru a ingheta si apoi se faramiteaza.

Intr-o tigaie mare se pun untul si jumatate de cescuta de zahar  la topit. Se adauga nucile (fistic, alune, nuci…) taiate grosier.

DSC_5491

Apoi se adauga taiteii si se lasa pana se prajesc bine toate, si sunt acoperite de untul indulcit topit.

DSC_5493

Se lasa sa se raceasca.

Crema de lapte:

Se pune laptele pe foc impreuna cu pastaia de vanilie taiata in doua pe lung. Intr-un vas mic se amesteca amidonul, faina si zaharul ramas impreuna cu cateva linguri de lapte pana cand acestea se omogenizeaza.

Compozitia formata se toarna peste laptele caldut, iar cu ajutorul unui tel se amesteca des pentru a nu se lipi. Cand incepe sa fiarba si sa se ingroase bine se ia de pe foc. Pastaia de vanilie se scoate inainte de a se ingrosa crema.

DSC_5494

Cand s-a racorit se toarna smantana pentru frisca si se mixeaza pana cand devine o crema fina.

Intr-un vas se aseaza jumatate din cantitatea de taitei cu nuci, se preseaza cu mana, se adauga crema, 2-3 linguri de miere daca va place mai dulce, si deasupra restul taiteilor pe care ii presam usor cu mana.

DSC_5496

DSC_5497

DSC_5499

Se baga in frigider de preferat peste noapte.

Rezultatul…

DSC_5517

Pofta buna!

 

 

 

This entry was posted in Dulciuri, Prajituri and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Cataif

  1. Diana says:

    Mi-a placut blogul tau , asa c-am hotarat sa ma si abonez la el , dar … unde ??? nu faci ceva in acest sens ?
    Multumesc mult , Andra !

  2. Diana says:

    Scz , scz , scz … dupa ce ti-am lasat com , am depistat si casuta ptr abonare :d

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


1 × five =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>